Już dawno nie było żadnego przepisu, więc dzisiaj wstawiam ;>
DROŻDŻÓWKI
SKŁADNIKI:

-1/2 kg mąki
- 5 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 2 żółtka
-10 dag tłuszczu
- szczypta soli
- 1/4 l mleka
SER:
- jajko
- cukier
- budyń
- ser biały
( tutaj składniki dodajemy według własnego uznania)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. 10 dag mąki, drożdże, 2 łyżki cukru; rozetrzeć , zalać ciepłym mlekiem do konsystencji gęstej śmietany.
2. Żółtka utrzeć z resztą cukru na pulchną masę
3. Dodać do mąki utarte żółtka, resztę mleka, rozczyn (z części ciepłego mleka, łyżki cukru i łyżeczki soli, drożdży i wystawić do wyrośnięcia) i sól; wyrabiać do dokładnego połączenia składników. Dolewać stopiony tłuszcz i dalej wyrabiać.
4. CIASTO ODSTAWIĆ DO WYROŚNIĘCIA !
5. Później ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty.
6. Do kwadrat ów wkładamy ser i złączamy ze sobą wszystkie kąty.
7. Pieczemy na złoty kolor.