poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Kuchnia - rogaliki z marmoladą

Hej!
Dziś trochę o pieczeniu. Na miły, zimowy weekend proponuję Wam rogaliki z marmoladą.

Przepis

Przygotuj:
  • 1 kg mąki
  • 2 margaryny
  • 10 dag drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • marmolada
  • *cukier puder
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyrobić razem. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć z lodówki. Następnie uformować z niego rogaliki z marmoladą. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Kuchnia - babka puchowa

Hej Kochani!
Dziś podam Wam przepis na BABKĘ PUCHOWĄ ;]

Składniki:

- 6 jaj
- margaryna
- 2 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- łyżka octu
- * lukier\ cukier puder
Wykonanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając, dodając kolejno po jednym jajku. Następnie dodajemy po łyżce zmieszaną mąkę ziemniaczaną z mąką pszenną oraz proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy olej i ocet, i wlewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem, posypaną bułką tartą. Po upieczeniu polewamy babkę lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Całuski ;***

Kuchnia - ptasie mleczko


Hej Kochani!
Na niedzielne popołudnie polecam Wam pyszne ciasto.


PTASIE MLECZKO
 Składniki:

- kostka masła
- 4 żółtka
- dwie szklanki cukru pudru
- dwa cukry waniliowe
- dwa serki homogenizowane naturalne
- dwie łyżeczki kakao
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki żelatyny
- 2 galaretki owocowe (według uznania)

Wykonanie: Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Do utartej masy stopniowo dodawać serki. Masy dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao. Mleko zagotować i rozpuścić w nim żelatynę, przestudzone dodać do gotowej masy. Do tortownicy wlewamy ciemną masę, na nią jasną, a na wierzch chłodną galaretkę.
Smacznego! :*

Kuchnia - ciasteczka


Hej Kochani!

Na miłe niedzielne popołudnie proponuję coś słodkiego, pyszne ciasteczka z marmoladą.

Przepis


Składniki:


- 25 dag mąki

- 15 dag masła

- 2 żółtka

- 8 dag cukru pudru

- łyżeczka proszku do pieczenia

- marmolada

- cukier puder

 

Wykonanie:


Mąkę, masło, żółtka, cukier puder oraz łyżeczkę proszku do pieczenia wyrobić. Rozwałkować i wykrawać kółka. W połowie z nich wykroić małe kółeczka. Po upieczeniu przełożyć marmoladą i posypać cukrem pudrem. Smacznego! ;]

 

 

Kuchnia - ciasteczka z ciasta francuskiego


Hej Kochani!

Dziś podam Wam przepis na szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego.

Składniki:

- dwa płaty ciasta francuskiego
-marmolada

Przygotowanie:



Ciast francuskie kroimy na kwadraciki (mniejsze lub większe według uznania). Na każdy z nich dajemy po pół łyżeczki marmolady i zawijamy po przekątnej. Pieczemy na złoty kolor.

Smacznego!

Kuchnia - szarlotka



Hej kochani!
 Tym razem przepis na szarlotkę ;]

Szarlotka


Składniki:

- 4 szklanki mąki

- szklanka cukru

- 3 żółtka

- 3/4 kostki margaryny

- 3 - 4 łyżki kwaśnej śmietany

- cukier waniliowy

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- ok. 1kg jabłek

- cynamon

Wykonanie:

Mąkę, cukier, żółtka, margarynę, śmietanę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wyrabiamy na gładkie ciasto i dzielimy na dwie części. Jedna część przekładamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki. Jabłka ścieramy na grubym tarle, dodajemy o nich cynamon, można dodać również cukier waniliowy. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Posypujemy bułką tartą i wykładamy drugą część ciasta. Wkładamy do piekarnika na ok 45min. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!

 
 

Kuchnia - faworki


Hej kochani!
Dziś..


Faworki !!

Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- 4 łyżki spirytusu (mogą być 2 łyżki octu)
- 2 duże kubki śmietany kwaśnej
- trzy łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do pieczenia
- cukier puder *

Wykonanie:
Mąkę, jajka, żółtka, masło, sól, spirytus, śmietanę i proszek do pieczenia wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrabiając, od czasu do czasu, wybijamy wałkiem na stolnicy, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkujemy ciasto i wycinamy paski szerokości 3cm-4cm, grubości ok. 0,5cm. Pasy przecina ukośnie w romby, w środku nacinamy i przewijamy. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.