poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Kuchnia - faworki


Hej kochani!
Dziś..


Faworki !!

Składniki:
- 1 kg mąki
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
- 4 łyżki spirytusu (mogą być 2 łyżki octu)
- 2 duże kubki śmietany kwaśnej
- trzy łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do pieczenia
- cukier puder *

Wykonanie:
Mąkę, jajka, żółtka, masło, sól, spirytus, śmietanę i proszek do pieczenia wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrabiając, od czasu do czasu, wybijamy wałkiem na stolnicy, aż będą widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkujemy ciasto i wycinamy paski szerokości 3cm-4cm, grubości ok. 0,5cm. Pasy przecina ukośnie w romby, w środku nacinamy i przewijamy. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Chciałam się zapytać jak zrobiłaś ten napój, co to jest? Mam starszną ochotę się tego napić?

    OdpowiedzUsuń